При първите симптоми на настинка или грип пригответе тази гореща

...
 
При първите симптоми на настинка или грип пригответе тази гореща
Коментари Харесай

Проста рецепта за чай, която наистина помага при настинки и неразположения

 

При първите признаци на простуда или грип пригответе тази гореща напитка и тя бързо ще ви изправи на крайници. Ще ви кажем от какво да го приготвите и какво деяние да очаквате.

 

Особено значимо е да пиете задоволително течности без кофеин през сезона на настинките и грипа, с цел да останете хидратирани. Най-добрият избор е чаша парещ билков чай, който може да успокои болното гърло и да даде на тялото течността, от която се нуждае. Но кой чай да изберете и коства ли си да добавите към него и други съставки?

Специалистите поучават да се обърне внимание на ментата. Това е успокояваща билка, която може да помогне в битката със признаците на простуда посредством бързо възстановяване на благосъстоянието при физическо и нервно безсилие. Контролът на равнището на хидратация е един от основните моменти при лекуването на всяко заболяване и това е, което лекарите припомнят на пациентите преди всичко. Капки за кашлица и таблетки за болки в гърлото, както и хранителни добавки, съдържащи цинк, също обичайно са измежду най-простите средства за лекуване на простудните болести. Приемът им обаче не анулира изгодите от изобилните топли питиета. Ментата е известна освен с успокояващия си резултат, само че и с деконгестантния си резултат, тъй че чаят от мента ще ви бъде потребен при възпалено гърло (не на вятъра ментата постоянно се прибавя към таблетки за кашлица и възпалено гърло).

Освен това е потвърдено, че ментата понижава запушването на носа и улеснява дишането. Ментолът оказва помощ за усмиряване на възпалените синуси и гърлото, а също по този начин работи като деконгестант, като разгражда храчките и тапите на лигавицата. Ментолът може да помогне за разграждането на храчките и тънката слуз, което може да понижи възможностите за задръстване на синусите и задръстване, а също и да прочисти гърлото от огромен дразнител. Не е неприятно за билков чай, нали?

Чаят от мента има противовирусни свойства, които могат да съкратят продължителността на настинката или грипа. Всичко е в съединенията, които стопират размножаването на патогените, предотвратявайки разпространяването на инфекцията.

Освен това ментата предизвиква релаксацията и почивката, заради което ментовият чай постоянно се пие преди лягане, а денем замества напитките с кофеин. Това е изключително значимо, в случай че се чувствате зле, защото тялото се нуждае от отмора, с цел да се възвърне. Чаят от мента може да облекчи и телесните болки, породени от простуда и грип.

 

Можете да добавите други съставки като лимон, мед или джинджифил към напитката, в случай че желаете, само че доста хора са склонни да се любуват на чистия усет на ментовия чай.

Качеството на първичната суровина значително ще дефинира крайния й усет.

В идеалния случай топлите билкови чайове от мента би трябвало да се отварят с освежаващи нюанси, напомнящи ментолови бонбони и дъвки. Именно това свойство прави ментовия чай паметен. Той идеално добавя разнообразието от сладкиши, само че също по този начин е добър самичък по себе си. Между другото, можете да си купите не подготвен чай, а прясна мента и да я  запарите във вряща вода. В отделите за свежи подправки на огромните супермаркети нормално участва съвсем всеки сезон. Освен това доста хора отглеждат мента вкъщи в саксия, с цел да прибавят към напитките си през цялата година.

Ако по някаква причина не харесвате усета на ментовия чай, можете да вдишате изпаренията му и на парната баня. Може да се направи и с ментово масло, тъй че несъмнено си коства да се запасите с масло от тази билка през студения сезон. На всеки 150 мл гореща вода ще би трябвало да добавите две до три капки масло. Дишайте над гореща вода с забрадка на главата.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР